Adriaan Allewijn, de man van het veld
Op een wat bewolkte voorjaarsdag ontmoeten we Adriaan Allewijn. Dé man die alles over grasmatten weet, of het nou kunstgras is of niet. Met tien jaar ervaring als veldenmeester van de gemeente Goes zorgt hij ervoor dat iedere zaterdag de velden er weer keurig uitzien. Zodat ze weer gereed zijn voor de wedstrijd!
Adriaan is 48 jaar geleden geboren in Krabbendijke. Nu woont hij met zijn vrouw in Wemeldinge. Toen hij klaar was met school, is hij gaan werken in de fruitteelt. Na een aantal jaren daar werkzaam te zijn geweest is hij op zoek gegaan naar nieuw werk. “Ik zag een advertentie in de PZC staan om terreinknecht te worden en dat leek mij wel wat. Het was ook een functie in de buitenlucht en dat sprak mij wel aan. Ik schreef een sollicitatiebrief en ik ben het geworden,” zegt Adriaan.
Lekker buiten
Nu tien jaar later is Adriaan zijn werk absoluut nog niet beu. De gemeente Goes is een goede werkgever en hij kan zijn eigen tijd indelen. Daarnaast vindt hij het erg leuk dat er altijd iemand op het veld aanwezig is. Adriaan: “Ik ben hier nooit alleen, er lopen altijd zoveel verschillende mensen op het sportveld! Het is hier zelden uitgestorven. Als het aan mij ligt blijf ik dit werk tot mijn pensioen doen. Lekker buiten werken, wie wil dat nou niet?”
Korreltje zout
De Goese veldenmeester zit niet stil wanneer hij aan het werk is. Naast dat er veel velden in de gemeente Goes te vinden zijn, zijn er naast een natuurlijke grasmat ook veel verschillende soorten kunstgrasvelden. Allemaal hebben ze een aparte behandeling nodig. “Een kunstgrasveld voor voetbal heeft rubberen balletjes tussen de sprietjes, de korfbalvelden weer zand, de hockeyvelden water en dan heb je ook nog velden met kokos en kurk als infillmateriaal,” vertelt Adriaan vol enthousiasme. Met zijn trekker, die er toevallig deze morgen mee stopte, zorgt hij per veld voor de juiste behandeling. Ook stapt hij wel eens op de wals om de voetbalvelden netjes vlak te maken. “Wanneer dit weer moet gebeuren hoor ik dit vaak maar al te snel,” zegt Adriaan lachend. “Dan wordt een verliespartij geweten aan het hobbelige veld, terwijl een uur daarvoor nog een prima overwinning is behaald. Dat neem ik dan maar met een korreltje zout.”
18 juni
Behalve voor veldonderhoud wordt de Goese veldmeester ook ingezet voor de reparatie van de doelnetten, hekken en poorten van de sportparken. Adriaan: “Voorheen moest de veldmeester ook de accommodaties schoonmaken, maar dat is uit het takenpakket verdwenen.” Waar hij het de komende tijd wel druk mee gaat krijgen, is het groot onderhoud aan de velden vanaf 18 juni. Sommige velden moeten volledig opnieuw ingezaaid worden; dit neemt een aannemersbedrijf uit handen. Zelf gaat hij aan de slag met het verticuteren en het verwijderen van onkruid in het gras. Daarnaast neemt hij met een spade in de hand de doelgebieden onder handen. Ook de kunstgrasvelden worden niet vergeten: “Volgend jaar is de atletiekbaan van AV’56 aan de beurt. Deze baan wordt dan totaal gerenoveerd. Andere velden zoals hockey- of korfbalvelden moeten iedere tien jaar vernieuwd worden. Alles om blessures te voorkomen!”
Groene zoden
Op de vraag of hij zelf ook wel eens als sporter te vinden is op het sportveld, reageert hij: “Ik ben vroeger voetballer geweest, maar nu gaat mijn hart sneller kloppen van een rondje op de motor. Ik sta alleen langs de lijn wanneer ik toezichthouder van de velden ben. Een wedstrijdje van V.V. Goes of V.V. Kloetinge vind ik dan toch wel leuk om af en toe eens te kijken.” Als hij niet moet werken gaat hij dus niet weer naar de velden van de gemeente Goes. Wél gaat hij maar al te graag aan de slag met zijn eigen groene zoden. Want ook zijn eigen tuin heeft onderhoud nodig. We geven hem groot gelijk!