Bert Geenen brengt mensen met een beperking in beweging

Alweer acht jaar geleden startte Bert Geenen (59) met het aanbieden van fitness voor mensen met een beperking. En dat viel in de smaak! Met een vaste groep van vijfentwintig tot dertig deelnemers is het iedere week een gezellige boel.

Praktijk

Zo’n vijfentwintig jaar geleden is Bert vanuit Tilburg naar Goes verhuisd om te onderwijzen aan het CIOS. Bert: “Ze zochten een nieuwe docent. Nadat ik tien jaar als bewegingsagoog in een instelling voor verstandelijk gehandicapten werkte, leek me dat echt iets voor mij!” En dat is gebleken. Na dertig jaar is hij nog steeds docent, nu op de HZ University of Applied Sciences. Bert schrijft zelfs lesboeken voor het mbo!

Bewegingsagogie

Klinkt interessant, maar wat is bewegingsagogie nu eigenlijk? “Als bewegingsagoog houd je je bezig met sport en bewegingsactiviteiten voor mensen met een beperking”, legt Bert uit. “Ik vind het een uitdaging om te kijken naar wat iemand allemaal wél kan in plaats van te focussen op wat niet lukt. Het gaat erom dat bewegen voor iedereen goed is. Voor de een is dat vijf kilometer hardlopen, voor de ander is dat vier keer dertig seconden wandelen.” 

Fitness voor mensen met een beperking

Vanuit zijn rol bij het CIOS ging Bert vaak op stagebezoek. Daar kreeg hij steeds vaker de vraag wat de sportmogelijkheden voor mensen met een beperking zijn. “Omdat fitness eigenlijk ontbrak in dit aanbod ging ik acht jaar geleden een mooie samenwerking aan met de HZ University of Applied Sciences. Als een soort leerbedrijf voor stagiaires, hoopte ik dat het fitnessaanbod in de smaak zou vallen”, blikt Bert terug. En dat is zeker het geval! Met soms meer dan dertig deelnemers is de fitnessruimte iedere week goed gevuld. 

Iedereen is welkom

De groep varieert met mensen van 16 tot 60 jaar. Bert: “Of je nu in een rolstoel zit, autisme hebt of met psychische klachten rondloopt; iedereen is welkom! Fitness is de ideale sport voor mensen met een beperking. De sporttoestellen zijn gemakkelijk af te stellen op ieders niveau.” Daarnaast past fitness goed bij mensen met bijvoorbeeld autisme of ADHD, omdat het volgens Bert een hele gestructureerde manier van sporten is. Bert: “De machines staan altijd op dezelfde plaats en ik ben het vaste gezicht op de maandagavond. Dat is voor mensen met autisme vaak fijn.”

Gezond en sociaal 

Samen met diverse begeleiders probeert Bert de zelfstandigheid en lichamelijke gezondheid van de deelnemers te verbeteren. Dit doet hij iedere maandagavond met zo’n zes tot acht vrijwilligers en stagiaires, van de HZ en het CIOS, tussen half 7 en 8 uur. Iedereen kan binnenstappen en weggaan wanneer hij wil. Ook begeleiders of ouders mogen meekomen, zelfs om mee te sporten. Bert: “De eerste keer dat iemand komt, staat voornamelijk in het teken elkaar te leren kennen. Ook laten we ze dan zien wat er allemaal mogelijk is. Bijvoorbeeld door met schema’s de conditie te verbeteren of de spierkracht te versterken. Dat klinkt allemaal heel serieus, maar het gaat mij er voornamelijk om dat iedereen het naar zijn zin heeft!” 

Dat Bert er zelf ook zijn energie uithaalt is te merken aan de manier hoe hij over de groep vertelt: “Naast dat ik hoop dat de deelnemers met een goed gevoel naar huis gaan, kom ik er zelf ook met veel energie vandaan. Mensen met een verstandelijke beperking zijn echt zoals ze zijn. Ze kennen de drempel of rem niet die mensen zoals jij en ik soms kennen. Dat geeft vaak hele leuke situaties.”

Sport ook mee!

Ben of ken je iemand met een verstandelijke beperking die ook graag een leuke sport wilt gaan doen? Stuur een mailtje naar bertgeenen@zeelandnet.nl en meld je aan! De lessen zijn iedere maandagavond vanaf half 7 in de fitnessruimte van Scalda aan de Bessestraat in Goes. 

Sporten met Bert